Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

Επαναλήψεις…(Ενημέρωση)

Του Νίκου Βασ. Χατζηευστρατίου[i]
Και πάνω που είπαμε ότι ησυχάσαμε, με την τοπική ηγεσία όχι μόνον να έχει κατανοήσει ότι δεν πρέπει να μας κάνει δουλοπάροικους του Μπόμπολα, αλλά και να έχει ανακαλύψει έναν φτηνό τρόπο να διαχειριστεί τα σκουπίδια της πόλης, στέλνοντάς τα στην Κοζάνη, να σου και η Ντόρκα[ii] να δηλώνει ότι είναι υπέρ της κατασκευής ΜΑΕ-ΧΥΤΥ[iii] στη Βέροια.  Δεν πρόκειται να πέσω στη δίνη των συνειρμών, για το πώς γίνεται το πιο ακριβοντυμένο μέλος της Κυβέρνησης να είναι ο πιο ένθερμος υποστηρικτής των λύσεων που προτείνουν τα οικονομικά συγκροτήματα.   Απλώς, και επειδή η καλύτερη ρητορεία είναι η επανάληψη, θα ξαναδιατυπώσω όλα τα επιχειρήματα που συνηγορούν στη μεταφορά και όχι την επεξεργασία των σκουπιδιών της Βέροιας.

Πρωτ’ απ’ όλα το κόστος. Η μεταφορά στην Κοζάνη θα μας κοστίζει μαζί με τα μεταφορικά και την ανασυσκευασία 40 € τον τόνο, ενώ η επεξεργασία τους από το εργοστάσιο του Μπόμπολα 127 € τον τόνο, χωρίς τα μεταφορικά και την ανασυσκευασία.

Δεύτερο, η ευελιξία. Ο ΧΥΤΑ που θα υποδέχεται τα σκουπίδια της πόλης  πληρώνεται με τον τόνο. Το ίδιο και οι μεταφορείς. Μπορούμε να μειώσουμε τα απορριπτόμενα; Αναμφίβολα ναι. Ο οικισμός της Βέροιας (δηλαδή ο παλιός προκαποδιστριακός Δήμος) παράγει 50 περίπου τόνους σκουπίδια τη μέρα. Από αυτά, χαρτιά ή προϊόντα χαρτιού, είναι οι δέκα τόνοι. Οι εικοσιτέσσερις είναι ζυμώσιμα. Δηλαδή, σκουπίδια της κουζίνας, κυρίως, που μπορούν να υποστούν ζύμωση / κομποστοποίηση. Τέσσερις είναι πλαστικά. Από δύο γυαλί και μέταλλα και οκτώ, περίπου, διάφορα.  Με ένα επιμελές πρόγραμμα επιλογής σκουπιδιών στην πηγή[iv], μπορούμε να πάρουμε τουλάχιστον 8 τόνους καθαρό χαρτί, από το οποίο, μετατρέποντάς στο σε πέλετ, θα είχαμε καύσιμο, ικανό να θερμάνει εξακόσια διαμερίσματα! Από τους είκοσι τέσσερις τόνους ζυμωσίμων μπορούμε να αξιοποιήσουμε και τους εικοσιτέσσερις για παραγωγή κομπόστ, δηλαδή χώμα για κηπουρική. Και τους τέσσερις τόνους πλαστικών μπορούμε, απλά, να τους δώσουμε για αξιοποίηση. Δηλαδή, είναι στο χέρι της Δημοτικής αρχής να μειώσει τη χρήση του ΧΥΤΑ κατά τριανταπέντε τόνους ημερήσια. Με τη σύμβαση που υπέγραψαν, δε μπορούμε να μειώσουμε τις ποσότητες. Είμαστε υποχρεωμένοι να τα δώσουμε και να τα πληρώσουμε όλα στο Μπόμπολα.

Τρίτο και κυριότερο, θα έχουμε σώσει την αξιοπρέπειά μας. Στους δύσκολους καιρούς που περνάμε, όσο κι αν αυτό ακούγεται παλιομοδίτικο, η αξιοπρέπεια είναι, ίσως, το μόνο Εθνικό κεφάλαιο, που θα μας επιτρέψει να ανασυγκροτηθούμε. 

Αυτή είναι η επανάληψη που όφειλα να κάνω. Την όφειλα στον εαυτό μου και τους συμπολίτες μου. Την προτιμώ από το να γυρνώ από καφετέρια σε καφετέρια και να λέω πονηρά πως κάποιοι αντάλλαξαν τις υπογραφές τους με φωτοβολταϊκά.

 Ενημέρωση
Η παραπάνω επιστολή στάλθηκε στους Δημοτικούς Συμβούλους της πόλης μου.Εξηγήθηκε στους ανθρώπους αυτούς ότι τα πράγματα είναι σαφώς πολυπλοκότερα. Κατ΄ αρχήν οι ποσότητες. Στους 50 περίπου τόνους του οικισμού της Βέροιας θα προστεθούν με τον πιο ύπουλο τρόπο άλλοι 8 (ημερησίως πάντα) τόνοι λυματολάσπης που παράγει ο Βιολογικός καθαρισμός της πόλης και η Δημοτική αρχή αρνείται πεισματικά να θέσει σε πλήρη λειτουργία. Δηλαδή αυτά που θα μπορούσαν να κοστίζουν (συνυπολογιζόμενης της δυνητικής μείωσης με επιλογή στην πηγή) έως και 25Χ40=1000€ την μέρα θα μας κοστίζουν 58Χ157=7366€. Συμπληρώνεται πως αν τα χαρτιά πελετοποιηθούν τότε ο Δήμος θα έχει τουλάχιστον 500€ τη μέρα κέρδος (Εισπράξεις 2500 €). Έτσι η σχέση μεταξύ των δύο λύσεων φθάνει να είναι 1:15 !!
Εφιάλτης για τον οποίο κανείς δεν πήρε τον λόγο στο Δημοτικό συμβούλιο της Μεγάλης Δευτέρας.  Κανείς.

1.       Ίσως γιατί η παρουσία τους και μόνον στο ΔΣ της πόλης, τούς αποφέρει στον καθένα κάθε φορά 50 €, πράγμα που τους δίνει την δυνατότητα να σκεφθούν πως τα λεφτά των άλλων δεν έχουν και τόση αξία.
2.       Ίσως γιατί ο παραχωρησιούχος έχει τηλεοπτικό κανάλι και εφημερίδα και τον φοβούνται όλοι σ’ αυτή τη χώρα ή ίσως γιατί έχει πολλά λεφτά και δίνει άφθονο χαρτζιλίκι.
3.       Ίσως γιατί μέχρι στιγμής κανείς δεν τους ενημέρωσε.

[i] Ο Ν. Χατζηευστρατίου είναι Πολιτικός Μηχανικός. Ζει και εργάζεται στη Βέροια.
[ii] Ντόρκα: Υποκοριστικό του Θεοδώρα σε κάποιες περιοχές του Νομού Πέλλας.
[iii] ΜΕΑ-ΧΥΤΥ: Μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων-χώρος Υγειονομικής ταφής Υπολειμμάτων
[iv] Αυτό που ονομάζουμε «ανακύκλωση»

Δεν υπάρχουν σχόλια: