Κυριακή 17 Ιουνίου 2012

Πρωτοβούλίες

Διάβασα σε blog και εφημερίδες πως μια ομάδα πρωτοβουλίας πολιτών πήγε στην πλατεία Ωρολογίου και, δίνοντας το καλό παράδειγμα, προέβη στον συμβολικό καθαρισμό της πλατείας από διάσπαρτα σκουπίδια. Καλή κίνηση για όσους δεν διασχίζουν την πλατεία δύο φορές την ημέρα. Για τους υπόλοιπους η χειρονομία αξίζει σχολιασμό.



Ήθελε να το βλέπει
Η πλατεία Ωρολογίου μετά την τελευταία “επίσκεψη” που δέχθηκε από την Δημοτική Αρχή, επίσκεψη που κόστισε περίπου 1 εκ €, είναι η πιο ακριβοπληρωμένη διάβαση πεζών και ταυτόχρονα το πιο ακριβοπληρωμένο στέκι μεθυσμένων άνεργων μεταναστών στη χώρα. Τα σκουπίδια που μάζεψαν οι συμπολίτες μας προέρχονταν κατά 50% από αυτούς, κατά 30% από τους πιτσιρικάδες που μαζεύονται τα βράδια και το υπόλοιπο ποσοστό από τους χρήστες των δικαστηρίων που είναι στην πλειοψηφία τους γύφτοι κάθε χρώματος. Από την άλλη πάλι το κλίμα του δημόσιου χώρου και της ελεύθερης πρόσβασης σ’ αυτόν καταστρέφεται από κάποιους που παρκάρουν ή μπροστά από την παιδικά χαρά ή και μέσα σ’ αυτήν, παράνομα φυσικά.
Στην παιδική χαρά
Μετά απ’ αυτό η απαραίτητη μέριμνα αποκτά σαφές περίγραμμα. Καταστολή εκ μέρους της Δημοτικής Αστυνομίας. Πρώτα πρώτα με κλίσεις στους μισόχαζους που θέλουν σώνει και καλά να βλέπουν το αυτοκίνητό τους ενώ κάθονται στην απέναντι καφετέρια και μετά με μια «ειλικρινή συζήτηση» με τους θαμώνες του «στεκιού», της οποίας η κεντρική ιδέα είναι απλή: Ή φροντίζεται τον χώρο που χρησιμοποιείτε ή γυρνάτε πίσω στην πατρίδα σας.
Η ομάδα που έκανε την παρέμβαση στην πλατεία γνώριζε αυτήν την εναλλακτική ; Βεβαιότατα.  Ο ένας από αυτούς είναι δικηγόρος. Δηλαδή και την περιοχή γνωρίζει καλά και την δύναμη της καταστολής έχει διδαχθεί. Τώρα γιατί το show στην πλατεία; Ρωτήστε τους ίδιους.
Για την καθαριότητα της πλατείας υπάρχει και άλλη εναλλακτική. Την ενοικίαση μέρους της πλατείας για ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων με αντάλλαγμα την τήρηση της καθαριότητας και της ευταξίας της. Αποκρουστικό σε κάποιους, ίσως και στα μέλη της παραπάνω ομάδας, ίσως ακόμη και στον γράφοντα. Με δεδομένη όμως την άρνηση της Δημοτικής Αστυνομίας να κάνει την δουλειά της αλλά και του Δήμου να αναλάβει διοικητικές πρωτοβουλίες, τότε ας πάει και το παλιάμπελο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: