Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2012

Στρώματα



Φίλος μου έστειλε την φωτογραφία με την παρατήρηση: Έτσι σφραγίζετε και τον κάδο ώστε από Δευτέρα να είναι άδειος για να σας προσφέρει ξανά τις υπηρεσίες του...
Δεν θέλω να δικαιολογήσω κανέναν αλλά η έλλειψη πολιτικής που εκφράζεται μέσω κανονισμού που ορίζει το νόμιμο ή το παράνομο έχει τέτοια συμπτώματα.

Η παραγωγή των στρωμάτων προς απόρριψη είναι 100 τεμάχια ανά 1000 κατοίκους ετήσια. Δηλαδή ο νέος Δήμος Βέροιας παράγει 6000 έως 7000 παλιά στρώματα ετήσια. Δηλαδή κοντά 16 με 17 στρώματα την ημέρα. 

Απ’ ότι είδα στο διαδίκτυο η μόνη ανακύκλωση που γίνεται είναι η απόρριψη όλων των μαλακών τμημάτων και η εμπορία του χαλύβδινου μέρους που είναι σύρματα που συνιστούν ένα πλέγμα ελατηρίων. Οι μόνοι που ισχυρίζονται ότι κάνουν ακόμη και αυτό είναι μια εταιρεία ΔΕΔΙΣΑ που ανήκει στον δήμο Χανίων. Στην Αθήνα υπάρχει ένα οργανωμένο δίκτυο ανακύκλωσης το οποίο όμως δεν είναι νόμιμο. Οι Πακιστανοί. Αυτοί κυκλοφορούν με καροτσάκια, εντοπίζουν τα στρώματα τα διαλύουν πετούν υφάσματα ή αφρολέξ στους κάδους στραβώνουν τα σύρματα τα φορτώνουν στις χειράμαξες και φεύγουν. Όλα αυτά με μια αξιοθαύμαστη ταχύτητα.  Τι τους αφήνει τώρα αυτό;  Κάτι τέλος πάντων λιγότερο από το τίποτε. 

Σημειώνεται πως η ανακύκλωση στρωμάτων δεν είναι ιδιαίτερα υγιεινή διαδικασία.  Τα στρώματα έχουν συχνά κοριούς και αυτοί με την σειρά τους μπορεί να μεταφέρουν νοσήματα.
Στη Βέροια αυτά εντάσσονται στην διαχείριση ογκωδών απορριμμάτων. Το τι γίνεται παραπέρα είναι άγνωστο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: