Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2013

Το σύνδρομο του ξένου

Όλοι θυμόμαστε εκείνο το περίεργο ανέκδοτο με τον Γιαπωνέζο και τον ξενοδόχο. Ο Γιαπωνέζος έδωσε 50€ στον ξενοδόχο μόνο και μόνο για να δει το δωμάτιο με την υπόσχεση πως αν δεν του αρέσει θα τα πάρει πίσω. Ο ξενοδόχος τα έδωσε στην καθαρίστρια που της τα χρωστούσε αυτή το παιδί του ασανσέρ που επίσης του τα χρωστούσε και μετά πολλά το 50 ευρο ξαναγύρισε με το ίδιο μοτίβο στον ξενοδόχο. Τότε φάνηκε ο Γιαπωνέζος που ζήτησε πίσω το 50 ρικο γιατί δεν του άρεσε το δωμάτιο. Το ανέκδοτο τελείωνε με έναν ψεύτικο γρίφο: ποιος κέρδισε;. Συνήθως οι γρίφοι δεν είναι οι προφανείς.  Εδώ ο κρυφός  γρίφος είναι: Γιατί να πρέπει πάντα ο ξένος να είναι αυτός που δίνει την λύση.

Αν το καλοσκεφτής και ο μύθος του Χριστού-Σωτήρα αυτός δεν είναι; Ο ξένος που φαίνεται ξαφνικά στη γη λύνει τα προβλήματα του κόσμου φορτώνεται τις αμαρτίες του  και φεύγει. Γίνεται η ανάληψή του στους ουρανούς εν προκειμένω. Ή ακόμη καλύτερα ο κυρίαρχος ήρωας του δεύτερου μισού του εικοστού αιώνα δεν είναι παρά ο ξένος που εμφανίζεται λύνει τα προβλήματα και αποχωρεί; Η αναφορά για όσους δεν κατάλαβαν γίνεται στον Τζέιμς Μποντ.
Το πρόβλημα των σκουπιδιών βρήκε ήδη την λύση του, στο μυαλό τουλάχιστον πολλών αυτοδιοικητικών αρχόντων. Η μηχανή που τα καταπίνει όλα. Ο σωτήρας που αίρει τις αμαρτίες όλων. Η μαγική τεχνολογία των ξένων. Γερμανών εν προκειμένω. Η πλασματική πυρόλυση. Αυτή και μόνον η αντιμετώπιση κάνει την λύση ύποπτη. Σκεφτείτε πως ο ξένος στην περίπτωση του παραμυθιού του Μαγικού αυλού που εξαφάνισε τα ποντίκια όταν δεν πήρε την αμοιβή του εξαφάνισε με τον ίδιο τρόπο και τα παιδιά του χωριού.
Μετά την μακροσκελή εισαγωγή που μπορεί και να άρεσε (στον γράφοντα άρεσε στα σίγουρα) παρατίθεται η είδηση. Φυσικά υπάρχει λύση. Όχι τώρα όμως.




Ενέργεια από τα σκουπίδια

Με έμπνευση από τη... Βιέννη, όπου το αντίστοιχο εργοστάσιο τροφοδοτεί με ζεστό νερό περίπου 50.000 νοικοκυριά και με ηλεκτρική ενέργεια 25.000, «καίγοντας σκουπίδια, με υπόλοιπο καύσης που χωράει σε μια χούφτα», ο Δήμος Θεσσαλονίκης προωθεί την ιδέα της δημιουργίας μονάδας θερμικής επεξεργασίας απορριμμάτων.
Μιλώντας σε εκδήλωση του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, ο δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης, ανέφερε ότι το εργοστάσιο καύσης στη Σίνδο, είναι μια επένδυση ύψους 150 εκατ. ευρώ με στόχο να μπορεί να επεξεργάζεται 500.000 τόνους απορριμμάτων ετησίως, παράγοντας ταυτόχρονα ενέργεια για τις ανάγκες των τοπικών νοικοκυριών.
Μάλιστα εντός του 2013 αναμένεται να «τρέξει» η διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη δημιουργία της μονάδας, μέσω Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, ενώ το θέμα της χωροθέτησης του εργοστασίου αναμένεται να «κλείσει» εντός της επόμενης τριετίας, ώστε η κατασκευή του να ολοκληρωθεί σε μία πενταετία από σήμερα.
«Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε στη δημιουργία της μονάδας. Δεν είναι δυνατόν σε όλη την Ευρώπη να υπάρχουν εργοστάσια καύσης και εμείς εδώ να έχουμε μείνει 30 χρόνια πίσω, και να χάνουμε λεφτά από την ανακύκλωση και από την ενέργεια που θα μπορούσε να παράγεται από τα σκουπίδια», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπουτάρης.


Δεν υπάρχουν σχόλια: