Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Κτήρια σκουπίδια 2. Τα εγκαταλελειμμένα περίπτερα


Πριν κάμποσο καιρό δημοσιεύθηκε σ’ αυτό το blog μια μικρή πραγματεία για τα άδεια κτήρια της τοπικής αυτοδιοίκησης. Δημοσιεύθηκαν  φωτογραφίες, έγιναν προτάσεις και φυσικά στο τέλος δεν έγινε τίποτε απολύτως. Αυτοί που διοικούν ούτε ξέρουν, ούτε θέλουν να μάθουν τίποτε.
Εκτός από τα μεγάλα κρατικά κτήρια υπάρχουν και κάμποσα μικρά διασπαρμένα στους δρόμους της πόλης. Τα περίπτερα.
Τα περίπτερα στεγάζουν μικρές επιχειρήσεις οι οποίες χτυπήθηκαν όπως όλες οι άλλες από την ύφεση. Έτσι όσα επιβίωναν οριακά έκλεισαν. Στο κέντρο της πόλης είναι επτά. Πιο απόκεντρα «άξονας Μάρκου Μπότσαρη» και «παπάκια» άλλα τέσσερα. Πιθανώς να υπάρχουν και αλλού αλλά να μην τα έχω πάρει χαμπάρι. Αυτά οι εγκαταλειμμένοι οικίσκοι, που ανήκουν πλέον  στην πόλη, δεδομένου ότι είναι κτισμένα σε χώρους της πόλης, παίζουν τον ρόλο που παίζει οτιδήποτε εγκαταλειμμένο: Αυξάνουν την κατήφεια και ρίχνουν το ηθικό.
Η πρόταση
Έκανα μια αίτηση και έστειλα φωτογραφίες στον Δήμο Βεροίας ζητώντας να μάθω τι προτίθεται να πράξει. Τώρα τελευταία έπαψαν να με απαντούν οπότε και εγώ έπαψα να περιμένω τις απαντήσεις τους πριν αναρτήσω οτιδήποτε στο διαδίκτυο. Έτσι παραθέτω την απλή και αυταπόδεικτη πρόταση: Να τα κατεδαφίσουν και να αποδώσουν τους χώρους στην πόλη. Όχι γιατί η πόλη έχει πια τόσο ανάγκη τους χώρους αυτούς όσο γιατί η πίεση  από το νοσηρό κλίμα που επικρατεί στους δρόμους έχει πλέον γίνει δυσβάστακτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: