Άρθρο από την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ |
Του ΑΡΗ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
Οσμηρό παρασκήνιο κρύβεται πίσω από την ιδιωτικοποίηση που επιχειρεί η κυβέρνηση στη διαχείριση των σκουπιδιών. Το αποκαλύπτει, μάλιστα, ο ίδιος ο όμιλος Μπόμπολα, που εκτελεί οκτώ εργολαβίες στον ΧΥΤΑ Φυλής, αλλά προσφεύγει για να μην πληρωθούν παλαιότερες οφειλές σε άλλον εργολάβο και συνεταίρο του.
Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση, διά του υφυπουργού Εσωτερικών Π. Κουκουλόπουλου, έχει εξαγγείλει ότι θα γίνουν αλλαγές στο νόμο για τον «Καλλικράτη», ώστε ο φορέας που θα αναλάβει τη διαχείριση στην Αττική (ΦΟΔΣΑ) να είναι ανώνυμη εταιρεία με άγνωστους μετόχους. Εως τώρα τη διαχείριση έχει ο Ενιαίος Σύνδεσμος Δήμων - Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΕΣΔΚΝΑ) που θα έπρεπε να έχει καταργηθεί από τις αρχές του χρόνου. Ο ΕΣΔΚΝΑ έχει έσοδα από τα σκουπίδια που φέρνει κάθε δήμος στον ΧΥΤΑ Φυλής, πληρώνοντας 45 ευρώ ανά τόνο. Με βάση τα παραπάνω, ο ΕΣΚΔΝΑ έχει ετησίως έσοδα περίπου 85 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα μισά πληρώνονται σε αντισταθμιστικά προς τους δήμους της περιοχής. Εφ' όσον λοιπόν οι παραγωγοί δήμοι συνεχίζουν να πληρώνουν, μένουν 40-45 εκατ. ευρώ για λειτουργικά έξοδα, όπου τη μερίδα του λέοντος έχουν «καπαρώσει» οι εργολάβοι. Οσμηρό παρασκήνιο κρύβεται πίσω από την ιδιωτικοποίηση που επιχειρεί η κυβέρνηση στη διαχείριση των σκουπιδιών. Το αποκαλύπτει, μάλιστα, ο ίδιος ο όμιλος Μπόμπολα, που εκτελεί οκτώ εργολαβίες στον ΧΥΤΑ Φυλής, αλλά προσφεύγει για να μην πληρωθούν παλαιότερες οφειλές σε άλλον εργολάβο και συνεταίρο του.
Ενας από αυτούς είναι η εταιρεία Envitec, η οποία είχε κατασκευάσει και λειτουργήσει το εργοστάσιο μηχανικής ανακύκλωσης απορριμμάτων (ΕΜΑΚ), πριν το αναλάβει και αυτό η ΗΛΕΚΤΩΡ του ομίλου Μπόμπολα. Από τις εργασίες που είχε εκτελέσει προ ετών η Envitec και έπειτα από διάφορα προβλήματα, η εταιρεία βρέθηκε να διεκδικεί ποσόν περίπου 20 εκατ. ευρώ. Οι διεκδικήσεις πέρασαν από διάφορες φάσεις μέχρι που, τελικά, η διοίκηση του ΕΣΔΚΝΑ αποφασίζει στις 7/10/2011 να προβεί σε εξωδικαστικό συμβιβασμό πληρώνοντας στην εταιρεία 3 εκατ. (που είχαν ήδη δεσμευθεί από τραπεζικό λογαριασμό) και 650.000 ευρώ το μήνα. Και τότε...
Ποιος είδε τον εργολάβο και δεν τον φοβήθηκε. Η ΗΛΕΚΤΩΡ την ίδια μέρα (7/10) στέλνει επιστολή και λέει πως ο ΕΣΔΚΝΑ της χρωστά «24.992.386 ευρώ χωρίς να συμπεριλαμβάνονται ο ΦΠΑ και οι τόκοι υπερημερίας». Τα παραπάνω ποσά προκύπτουν από έργα που εκτελεί η ΗΛΕΚΤΩΡ και τα περιγράφει αναλυτικά σε προσφυγή που κατέθεσε και βρίσκεται στη διάθεση της «Ε». Την προσφυγή καλείται να εκδικάσει ο «κρατικός περιφερειάρχης» Ηλίας Λιακόπουλος, που την παρέλαβε στις 11/11 -ημέρα που ορκίστηκε η κυβέρνηση Παπαδήμου. Είναι ο ίδιος κρατικός λειτουργός που πασχίζει από πέρυσι να προωθήσει τα τέσσερα εργοστάσια επεξεργασίας απορριμμάτων, για τα οποία ενδιαφέρεται σφόδρα ο όμιλος Μπόμπολα, έχοντας ήδη εξασφαλίσει περιβαλλοντικούς όρους από το ΥΠΕΚΑ.
Στην προσφυγή της, η ΗΛΕΚΤΩΡ κατηγορεί τη διοίκηση του ΕΣΔΚΝΑ που της είχε «ρητώς - σαφώς - δεσμευτικώς» υποσχεθεί για άμεση ικανοποίηση των απαιτήσεών της. Παραθέτει το σύνολο των οκτώ εργολαβιών στις οποίες συμμετέχει: Κατασκευή κυττάρων Β' φάσης, Λειτουργία Μονάδας Επεξεργασίας Στραγγισμάτων, Κατασκευή ΧΥΤΑ Τμήμα ΙΙ, Κατασκευή Α' Φάσης ΧΥΤΑ, Εργασίες ομαλοποίησης τμημάτων απορριμμάτων αναγλύφου, Υπηρεσίες υποστήριξης, λειτουργίας, συντήρησης και επισκευής ΕΜΑΚ, Παροχή υπηρεσιών αποτεφρωτήρα μολυσματικών - νοσοκομειακών απορριμμάτων, Επείγουσες υπηρεσίες υποστήριξης ΕΜΑΚ.
Κατόπιν τούτων, η ΗΛΕΚΤΩΡ ζητεί να μην πληρωθεί η άλλη εταιρεία διότι με δεδομένη «τη δυσχερή οικονομική συγκυρία και την ταμειακή δυσπραγία του ΕΣΔΚΝΑ», η ικανοποίηση των δικών της απαιτήσεων «από ενεργείς μάλιστα συμβάσεις ζωτικής σημασίας για τη δημόσια υγεία των κατοίκων της Αττικής», καθίσταται «κατ' ουσίαν ανέφικτη».
Ανεξαρτήτως του τι θα αποφασίσει ο Η. Λιακόπουλος, ο όμιλος Μπόμπολα θέλει προφανώς να αποφύγει τέτοιες «δυσπραγίες» στο μέλλον. Αυτό όμως εξαρτάται από τη μορφή που θα έχει ο φορέας διαχείρισης (ΦΟΔΣΑ) και τις τελικές αποφάσεις που θα λάβει η κυβέρνηση... *
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου