Τρίτη 16 Αυγούστου 2011

Κανάλι '66 ( Συνέχεια: Η έκκληση προς τους συμπολίτες μου)

Συνεχίζεται την διήγηση από την διοργάνωση της ημερίδας. Εκεί, μεταξύ των άλλων, υπήρξε και  αντιπαράθεση για την αχρηστία στην οποία είχε καταδικαστεί ένα κομμάτι της επένδυσης του βιολογικού καθαρισμού της πόλης της Βέροιας. Τότε σκέφτηκα να  ξεκινήσω μια αδέξια προσπάθεια να ενημερώσω τους συμπολίτες μου προκειμένου να ενεργοποιήσουμε το άρθρο του κώδικα Δήμων και κοινοτήτων 
που επιτρέπει (και ενθαρρύνει)  ομάδα άνω των εικοσιπέντε ατόμων να  θέσει θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο με βάση μια λογική πρόταση που θα συμβάλει στην βελτίωση της ζωής στην πόλη. 

Κατ΄ αρχήν δημοσίευσα ένα κείμενο σε εφημερίδες αλλά και το blog λαικούρα.

ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
του συμπολίτη Νίκου Β. Χατζηευστρατίου

Για να πάψει η αδιαφορία των διοικούντων να φουσκώνει τους λογαριασμούς των διοικουμένων.
Την Δευτέρα 10 Μαίου 10 έστειλα σ’ όλους τους Δημοτικούς συμβούλους και τη Δήμαρχο της  Βέροιας επιστολή όπου τους πληροφορούσα ότι μετά από δική μου πρωτοβουλία και ενέργειες καταγγέλθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η ελλιπής λειτουργία του Βιολογικού καθαρισμού της πόλης μας.  Στην επιστολή καταγγέλθηκαν μεθοδεύσεις σχετικές με το θέμα που αν ευοδωθούν θα επιβαρύνουν τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς μας για πολλά χρόνια και έγιναν προτάσεις θεραπείας του προβλήματος. Είναι διάχυτος ο φόβος ότι οι άνθρωποι αυτοί, όπως άλλωστε το συνηθίζουν, δεν θα κάνουν τίποτε. Γι΄ αυτό ζητώ από σας, τους συμπολίτες μου,  να προκαλέσουμε συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο όπου θα εκτεθούν λύσεις και προτάσεις. Ο νόμιμος τρόπος πρόκλησης δημόσιας συζήτησης στο ΣΔ της πόλης είναι (κατά το άρθρο  215 παρ 3 του Κώδικα Δήμων)  η κατάθεση κειμένου με ικανό αριθμό υπογραφών. Ζητώ την υπογραφή σας.
Η επιστολή της 10 Μαΐου 2010 στους Δημ Συμβούλους
Πριν δεκατέσσερις  ημέρες κατετέθη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταγγελία του κόμματος των οικολόγων για κακή διαχείριση εκ μέρους του δήμου Βεροίας  εγκαταστάσεων που επιδοτήθηκαν σε συντριπτικό ποσοστό από την ΕΕ. Πρόκειται για το μηδέποτε χρησιμοποιηθέν χωνευτήριο λυματολάσπης του Βιολογικού καθαρισμού της πόλης.  Παρακάτω δίδεται το ιστορικό και προτάσεις θεραπείας.

Ιστορικό

Η αδιαφορία

Οι αργούσες εγκαταστάσεις
Επί τρία χρόνια ζητούσα από τον Δήμο Βεροίας να με πληροφορήσει γιατί επιτρέπει την ΔΕΥΑΒ να μην κάνει την δουλειά της. Συγκεκριμένα γιατί της επιτρέπει να αφήνει αδρανή την εγκατάσταση επεξεργασίας λυματολάσπης στον Βιολογικό καθαρισμό αρκούμενη στην απόρριψή της στην χωματερή. Εισέπραξα χλεύη.  Δεν θα είχα ασχοληθεί άλλο με το θέμα αν νέα δεδομένα δεν εμφανιζόντουσαν για να καταδείξουν όχι μόνο την ακηδία της Δημοτικής αρχής αλλά και τον δόλο της. Συγκεκριμένα πριν μερικές βδομάδες μάθαμε όλοι ότι το εργοστάσιο που θα κατασκευάσει ο Μπόμπολας για να επεξεργάζεται, να θάβει και να καίει σκουπίδια θα επεξεργάζεται και την λυματολάσπη της Βέροιας. Ακόμη σε ημερίδα της Νομαρχίας ένα στέλεχος της ΔΕΥΑΒ ομολόγησε ότι οικονομικοί και μόνον λόγοι ήσαν αυτοί που οδήγησαν τον Δήμο να ξεφορτώνεται την λυματολάσπη στην χωματερή. Ισχυρίσθηκε συγκεκριμένα, ότι μικρή ποσότητα υπολείμματος παράγει μικρή ποσότητα βιοαερίου και έτσι θα έπρεπε να καταναλωθεί πετρέλαιο για την θέρμανση που θα επέτρεπε την ζύμωση του μείγματος.

Η περιφρόνηση 

Μετά από αυτά έγιναν μερικοί απλοί λογαριασμοί. Η πόλη παράγει 8 τόνους υπολείμματος βιολογικής επεξεργασίας των λυμάτων της κάθε μέρα. Η τιμή επεξεργασίας σκουπιδιών και λάσπης είναι 150 €/τόνο. (Η αιτίαση ότι θα είναι 47€  λόγω του ότι το κράτος θα δώσει 15 εκατομμύρια € στον Μπόμπολα είναι γελοία. Περάσαμε ήδη το κατώφλι  του ΔΝΤ. Αντιμετωπίζουμε ένα μέλλον ανεργίας 25% και συρρίκνωσης 5% ετήσια. Ποια λεφτά;  Από την άλλη πάλι αν κάποιοι πρέπει να εξαργυρώσουν χάρες στον μεγιστάνα θα χρησιμοποιήσουν  την επιδότηση μόνο για αφορμή. Τα 150€ τον τόνο ετήσια θα τα πληρώνουν οι Ημαθιώτες για 25 χρόνια ούτως ή άλλως). Επεξεργασία του υπολείμματος  8Χ150=1200 €/ημέρα. Δηλαδή 365Χ1200=438,000 € ετήσια. Ένα σχολικό συγκρότημα ανά τριετία ή 30 € ετήσια ανά οικογένεια, υποχρεωτικά!. Αυτό δεν είναι καν λεόντειος σύμβαση, είναι δουλοπαροικία.  Δεν ξέρω αν οι συμπολίτες μου ανέχονται τον ρόλο του κολίγου που πληρώνει χωρίς να αναρωτιέται.  Εγώ όχι.

Η κατάληξη

Αντέδρασα καταγγέλλοντος  τον Δήμο στους επιθεωρητές περιβάλλοντος. Όχι τόσο γιατί περιμένω κάτι από Έλληνες Δημόσιους λειτουργούς, όσο γιατί τρώγομαι να δω τι θα απαντήσουν, αυτοί πλέον, σε ομόλογούς τους κοινοτικούς. Κι αυτό γιατί μέσα από το κανάλι του κόμματος των Οικολόγων η καταγγελία έφθασε στην ΕΕ. Η κακή διαχείριση των περιβαλλοντικών θεμάτων είναι το λιγότερο. Το καταγγελλόμενο είναι η κακή διαχείριση Ευρωπαϊκών κονδυλίων δεδομένου ότι οι εγκαταστάσεις καθαρισμού των λυμάτων της πόλης μας χρηματοδοτήθηκαν κατά 90% από την Ένωση. 

Οι εναλλακτικές και η ζοφερή προοπτική

Λύσεις ακόμη και τώρα υπάρχουν.
Καταγγείλτε την αποικιακή σύμβαση ή, αν δεν μπορείτε να πείσετε γι αυτό τον ΕΣΔΑ, αποχωρίστε από τον Σύνδεσμο.  Η υγειονομική ταφή των σκουπιδιών είναι η φιλικότερη στο περιβάλλον αλλά και η οικονομικότερη λύση. Δεν χρειάζεται καν κατασκευή ΧΥΤΑ. Έφτιαξαν ήδη αρκετούς  όλοι μας οι γείτονες.
Ζητήστε τεχνική συνδρομή από εμπειρογνώμονες για να επιτευχθεί η αποδοτική λειτουργία των εγκαταστάσεων. Βάλτε δηλαδή τους καλοπληρωμένους σας υπαλλήλους να δουλέψουν. Αν βαριούνται διώξτε τους.
Αν δεν καταδέχεστε να ζητήσετε τεχνογνωσία (ή λυπάστε τους υπαλλήλους σας) καταλήξτε σε μια τίμια συμφωνία με την ΔΕΥΑ Ναούσης και πάρτε από κει το υπόλοιπο της λάσπης που θα έκανε την λειτουργία του χωνευτηρίου οικονομικότερη.
Αν πάλι κι αυτή δεν αρκεί ερευνήστε την δυνατότητα να νοθεύσετε το μείγμα με ένα-δύο τόνους κοπριάς ζώων. Η περιοχή εκτρέφει 15,000 βοοειδή. 
 
Είναι φανερό ότι σε μια χώρα όπου η ραθυμία αποτελεί γενικότερη στάση της Δημόσιας  διοίκησης σεις δεν πρόκειται να πράξετε τίποτε.  Εξάλλου έχετε σύμμαχό σας και την  ακριβοπληρωμένη σιγή του τοπικού Τύπου. Όμως, όσο σεις θα μένετε άπραγοι κάποιοι άλλοι θα ασκούν στοιχειώδη και νόμιμα δικαιώματα.

 
Πιστεύω ότι τα παραπάνω, αν και δεν ευαισθητοποιούν του άρχοντες, πείθουν τους συμπολίτες μου. Σύμφωνα με το άρθρο 215 παρ 3 του κώδικα περί Δήμων μια πρόταση με 25 υπογραφές δημοτών κατατιθέμενη εισάγεται αυτόματα σαν θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο.  Αν πεισθήκατε, ζητήστε με στο 6947182707.
Δεν ξέρω πόσο μελό ήταν τα παραπάνω το θέμα είναι ότι έπεισαν και τελιά οι 25 υπογραφές μαζεύτηκαν.

 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: