Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

Κανάλι '66 (Το τελευταίο επισόδειο)


Μετά την παρουσίαση της πρότασης στο Δημοτικό Συμβούλιο δόθηκε στη δημοσιότητα (εφημερίδα Μακεδονική) τα παρακάτω κείμενο:
Τα παραλειπόμενα ενός Δημοτικού Συμβουλίου
(ή τι συμβαίνει όταν κάποιοι νομίζουν  ότι έχουν το ακαταλόγιστο)

Την 050710 συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο της Βέροιας το θέμα της λειτουργίας του Βιολογικού καθαρισμού της πόλης.  Στην Συζήτηση εκτέθηκε η άποψη των 25 πολιτών η οποία δεν ήταν παρά να λειτουργήσουν οι εγκαταστάσεις που μένουν εδώ και 16  χρόνια αδρανείς. Ήταν εκ των προτέρων γνωστό ότι οι αντιρρήσεις της Δημοτικής αρχής θα περιστρέφονταν γύρω από το κόστος που είναι αποτέλεσμα του  περιορισμένου φορτίου αποβλήτων σε σχέση με τις προβλέψεις την τις μελέτης. Για τους ανεξοικείωτους με το θέμα η διαδικασία της χώνευσης της λυματολάσμπης απαιτεί θερμοκρασίες 37οC που αναπτύσσονται από καύση βιοαερίου που παράγεται από την ζύμωσή της. Λίγη λάσπη, λίγο βιοαέριο.   Αυτό  μας οδήγησε στην διενέργεια μιας απλής  έρευνας δηλαδή το πόσο θα κόστιζε η αγορά και καύση φυσικού αερίου σαν συμπληρωματικό καύσιμο. Κατ’ αρχήν δεν χρειάζονται πρόσθετες εγκαταστάσεις (διότι η δεξαμενή και ο καυστήρας είναι ήδη έτοιμα) και δεύτερο το κόστος κτήσης είναι λιγότερο από 30€ ημερησίως. Η έρευνα έγινε συγκρίνοντας καταναλώσεις με βιοτεχνίες που καίνε φυσικό αέριο. Προς χάριν της ενημέρωσης οι άλλες λύσεις θα είχαν τα εξής κόστη.
1.       Μεταφορά στον ΧΥΤΑ Μαυρορράχης 560€/ημέρα (240.400€  το χρόνο ή μισθοί κοντά δέκα δασκάλων το χρόνο)
2.       Επεξεργασία από το εργοστάσιο του Μπόμπολα (που όλοι τους  τελικά κόπτονται να κατασκευασθεί) 2400€/ημέρα.(876000 το χρόνο δηλαδή ένα μεγάλο σχολικό συγκρότημα την τριετία)
Η πρόταση βέβαια δεν ήταν αυτή. Ήταν ή η βελτίωση της λειτουργίας της μονάδας σε τρόπο ώστε με λιγότερη ποσότητα να παράγει αρκετό βιοαέριο, ή η μεταφορά υπολείμματος  από ΒΚ άλλων πόλεων ή τέλος την ανάμιξη της λυματολάσπης με κοπριά από στάβλους της περιοχής. 
Κατά την διατύπωση της πρότασης επίσης σχολιάσθηκε και η νεφελώδης ιδέα  της κ. Δημάρχου να εντάξει την διαχείριση του υπολείμματος σε κάποιο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Για την ακρίβεια διατυπώθηκε η απειλή πως αν αποπειραθεί κάποιος από τον Δήμο να καταθέσει τέτοια πρόταση θα επακολουθήσει υπόμνημα στο οποίο θα περιγράφεται η αβελτηρία των τελευταίων 18 χρόνων και φυσικά το γεγονός ότι μέχρι σήμερα έμειναν αναξιοποίητα αρκετά χρήματα Ευρωπαϊκής επιδότησης που δόθηκαν για τον σκοπό αυτό.
Έγιναν δύο ακόμη διαστολές στην εισήγηση.
Μήπως πάτε να μπλέξετε άσχημα;
Η πρώτη ήταν ένα σενάριο που δόθηκε σε σχέση με την επένδυση μπόμπολα[ii]  για την διαχείριση των οικιακών απορριμμάτων της πόλης. Το σενάριο ξεκίνησε με την παραδοχή ότι αύριο το πρωί έχουμε κατασκευασμένο το εργοστάσιο. Σ’ ένα  δίμηνο οι λογαριασμοί της ΔΕΗ αυξάνουν κατά 40€. Οι συνταξιούχοι των 360 έως 600 € αντιλαμβάνονται ότι μπορούν να μην πληρώσουν το σαραντάρι αρκεί να καταθέσουν τα χρήματα του ηλεκτρικού στο ταμείο παρακαταθηκών και Δανείων. Σε ένα εξάμηνο δημιουργείται  ταμειακό κενό και σε ένα οκτάμηνο ο μπόμπολας στέλνει δικηγόρους ή τραμπούκους ή και τα δύο για να τα εισπράξει. Φυσικά δεν τολμάει να πειράξει τον απλό λαό.
Αντέχετε να πληρώσετε από την τσέπη σας;
Η δεύτερη είχε να κάνει με την  βεβαία πλέον επιβολή προστίμου από την ΕΕ. Οι ελεγκτές που θα΄ρθουν (μη φαντασθείτε τίποτα ιδιαίτερο, παιδάκια γύρω στα 25 θα΄ναι) θα διαπιστώσουν κακή χρήση Ευρωπαϊκής επιδότησης (ο ΒΚ είναι επιδοτημένος κατά 90%) και θα καταλογίσουν πρόστιμα. Αυτά κάποιοι ελπίζουν να τα φορτώσουν στους λογαριασμούς του νερού. Θα μείνουν με την όρεξη. Την επόμενη του προστίμου θα κατατεθεί μηνυτήρια αναφορά που θα ζητά τον καταλογισμό του μόνον στους υπεύθυνους και όχι στους απλούς ανθρώπους που δεν ευθύνονται σε τίποτα.
Και φυσικά ακολούθησαν απαντήσεις…
Θα χρειασθούμε 12 αργόσχολους  ακόμη
Ο καθ΄ύλην αρμόδιος Διευθυντής μας είπε πως δεν μπορεί να φέρει από πουθενά λυματολάσπη. Ούτε καν από το Ντουμπάι, κατά έκφρασή του. Για μια στιγμή. Εμείς σαν Δήμος σε μερικούς μήνες  θα μεταφέρουμε 48 τόνους σκουπιδιών καθημερινά στην άλλη μεριά του Νομού Θεσσαλονίκης (στον ΧΥΤΑ της Μαυρορράχης). Θα μας είναι πρόβλημα στον γυρισμό να φέρνουμε από τον Γαλλικό (θέση ΒΚ Θεσσαλοινίκης ) 5 τόννους λυματολάσπης που μας λείπουν; Μας είπε επίσης πως το πρόβλημα της λειτουργίας των χωνευτήρων δεν είναι το καύσιμο αλλά τρείς πρόσθετες βάρδιες των τεσσάρων ατόμων το εικοσιτετράωρο.  Για δες! Μέχρι πριν λίγο και για τρία χρόνια η γκρίνια ήταν το πρόσθετο καύσιμο. Σήμερα, που αποδείχθηκε πλέον ότι το κόστος του είναι ασήμαντο, άλλαξαν αυτόματα τροπάριο. Τέσσαρες άνθρωποι επί τρείς βάρδιες για ένα αυτοματοποιημένο μηχανισμό και ροή 16 τόννων το εικοσιτετράωρο;  Και να φαντασθεί κανείς ότι αισθανόμουν ένοχος όταν τους κατηγορούσα για οκνηρία και αναποτελεσματικότητα.   
Άλλες ασυναρτησίες
Ακούσθηκε ακόμη ότι η ΕΕ απαγορεύει την ανάμειξη στην ροή των αποβλήτων μη οικιακά απόβλητα. Ο ανυπόστατος και στρεψόδικος αυτός ισχυρισμός έγινε για να στηρίξει την άρνηση της χρήσης ζωικών αποβλήτων. Ακόμη και αν υπάρχει απαγόρευση, αυτή ισχύει για την ροή των υγρών αποβλήτων. Δηλαδή δεν μπορείς να συνδέσεις την αποχέτευση ενός κονσερβοποιείου με τον ΒΚ της πόλης. Αν και ακόμη και αυτό κάτω από κάποιες συνθήκες μπορεί να γίνει επιτρεπτό.[iii] Φυσικά κανείς δεν απαγορεύει την προμήθεια ξένης λάσπης ή κοπριάς.
Όταν πια πήραν χαμπάρι ότι το προεδρείο θα αρνιόταν να δώσει στους 25 πολίτες το δικαίωμα της δευτερολογίας εκτροχιάσθηκαν εντελώς. Έτσι κάποιος, που αν θυμάμαι καλά υπήρξε και αντιπρόεδρος ή κάτι τέτοιο στην ΔΕΥΑΒ,  ισχυρίσθηκε ότι είτε υποστεί είτε όχι το υπόλειμμα επεξεργασία το πρόβλημα της λάσπης παραμένει. Τι λές ρε φίλε; Αυτό που μένει μετά την επεξεργασία είναι ένα προϊόν. Πουλιέται ήδη στα Σουπερμάρκετ. Λέγεται κηπουρικό χώμα ή κάπως έτσι. Αρκετό από αυτό μας το στέλνουν οι Γερμανοί, που το παίρνουν από τον μπόμπολα, που πληρώνεται από τους Δημότες της Αττικής για να το ξεράνει και να το απομακρύνει!
Η απόφαση!!!
Στο τέλος σκέφτηκαν να συγκροτήσουν επιτροπή. Ο καλύτερος τρόπος να ξεφορτωθείς ένα πρόβλημα. Ούτε και εδώ τα κατάφεραν. Αποφάσισαν να συγκροτήσουν επιτροπή μετά την απάντηση της κεντρικής διοίκησης. Μόνο που τώρα  τα πράγματα δεν μπορούν να περιμένουν. Το πρόστιμο έρχεται.
Το φινάλε
Σα να μην έφθαναν όλα αυτά αποφάσισε το κλείσιμο της βραδιάς να το κάνει η κ. Δήμαρχος.  Αυτή λοιπόν ζήτησε να μην καταγγέλλουμε την πόλη διότι την πληγώνουμε και πως αν θέλουμε να χτυπήσουμε κάποιον να προτιμήσουμε τη Δήμαρχο και όχι τον Δήμο. Θεατρινίστικο μέχρι γελοιότητας αλλά  από την άλλη αισθάνθηκα θιγμένος. Πήρα αυθαίρετα τον λόγο και την ρώτησα αν ο Χατζηευστρατίου έγινε Χατζηκατηβίας[iv]. Ο πρόεδρος μου είπε ότι δεν προβλέπεται διαδικασία δευτερολογίας. Τότε με οργισμένο ύφος σηκώθηκα και φωνάζοντας είπα: Μπορεί να είμαι και Χατζηκατηβίας αλλά εγώ δεν πούλησα 45,000 ανθρώπους στον μπόμπολα. [v] Έφυγα περιμένοντας κάποιος να ζητήσει διευκρινίσεις  ή έστω κάποιον να διαμαρτυρηθεί. Δεν έγινε τίποτα.
Το επιμύθιο
Λογικό. Μας έχουν ήδη πουλήσει. Όλοι τους. Το μόνο ερώτημα πια είναι τι κέρδισαν αυτοί από την συναλλαγή.

Περίμενα μετά από αυτό το προκλητικό κείμενο να αντιδράσει έστω και ένας τους.  Αλλά αυτοί ντιπ, όπως λέει και ο ποιητής. Βλάκες, αδιάφοροι, διεφθαρμένοι, αστοιχείωτοι ή κάτι άλλο που μου διαφεύγει;



[ii] Μπόμπολας: Έλληνας ολιγάρχης. Χαρακτηρίσθηκε και ως νταβατζής από Έλληνα πρωθυπουργό. Οι άρχοντες της Ημαθίας αποφάσισαν να του δώσουν τα σκουπίδια του Νομού με επιβάρυνση 250 € την οικογένεια το χρόνο
[iii] Δηλαδή τα λύματα των κονσερβοποιείων να έχουν υποστεί πρώτα καθαρισμό.
[iv] Μυθικός προδότης της Βέροιας στους Τούρκους. (Λες και χρειαζόταν προδοσία για να καταληφθεί η πόλη)
[v] Θα μπορούσα και να προσθέσω ότι εγώ δεν έδινα επί τρείς μήνες και όπου βρω συνεντεύξεις παρουσιάζοντας την ιδιαίτερή μου πατρίδα σαν την απόλυτη κόλαση, κραυγάζοντας μάλιστα και την αθλιότητα «η Βέροια ψάχνει ένα παιδί»,  ψάχνοντας κατά βάση μόνον την εκλογή μου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: