Οι υπογραφές μαζεύτηκαν και κατατέθηκε το παρακάτω κείμενο:
Ενεργώντας κατά το άρθρο 215 παρ 3 του Κώδικα Δήμων όπου αναφέρεται ότι 3. «Οι δημότες και οι κάτοικοι μπορούν επίσης να καταθέτουν προτάσεις για την επίλυση διαφόρων ζητημάτων αρμοδιότητας του δημοτικού ή κοινοτικού συμβουλίου ή του συμβουλίου του τοπικού ή δημοτικού διαμερίσματος. Οι προτάσεις συζητούνται υποχρεωτικά στο οικείο συμβούλιο, εφόσον έχουν κατατεθεί από τουλάχιστον είκοσι πέντε (25) άτομα και ενημερώνονται οι ενδιαφερόμενοι για τη σχετική απόφαση που λαμβάνεται.» καταθέτουμε πρόταση προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Βεροίας.
Το αντικείμενο
Η πόλη διαθέτει εγκαταστάσεις Βιολογικού καθαρισμού. Κατασκευάσθηκαν αρχές της δεκαετίας του ’90. Οι εγκαταστάσεις περιλαμβάνουν και τμήμα επεξεργασίας του υπολείμματος (λυματολάσπης). Αυτό κατά πληροφορίες κόστισε εκατό εκατομμύρια δραχμές (100.000.000) του ’92 και περιλαμβάνουν χωνευτήριο δεξαμενές βιοαερίου και καυστήρα. Το τμήμα αυτό δεν λειτούργησε ποτέ. Η επίσημη εκδοχή είναι ότι αν χρησιμοποιηθεί δεν θα παράγει ικανή ποσότητα βιοαερίου (μεθάνιο και μονοξείδιο του άνθρακα) και έτσι ή δεν θα είναι ικανό να λειτουργήσει ή θα πρέπει να γίνει καύση πετρελαίου προκειμένου να θερμανθεί το προς ζύμωση μείγμα. Σημειώνεται πως η αναερόβια διαδικασία απαιτεί 37ο βαθμούς. Μέχρι σήμερα το υπόλειμμα παρέμενε στην αυλή των εγκαταστάσεων και μια στις τόσο μεταφερόταν στην χωματερή του Δήμου. Τα νέα δεδομένε έχουν ως εξής:
- Σταματά η λειτουργία της χωματερής διότι τα απορρίμματα της πόλης θα μεταφερθούν σε ΧΥΤΑ γειτονικών Νομών. Άλλως επίκεινται πρόστιμα.
- Έχει γίνει καταγγελία της συγκεκριμένης κακής διαχείρισης Ευρωπαϊκής επιδοτήσεως στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Σημειώνεται ότι η επιδότηση της κατασκευής των εγκαταστάσεων του ΒΚ έφθασε το 90%.
- Φυσικά εξακολουθεί να υπάρχει και η εφιαλτική εκδοχή της λειτουργίας με αυτοχρηματοδότηση εργοστασίου αναερόβιας επεξεργασίας-καύσης-ταφής απορριμμάτων.
Αρχίζοντας από την τελευταία εκδοχή αυτό θα σημάνει κόστος χίλια διακόσια (1.200) € ημερησίως. Αν πάλι πρέπει να μεταφερθεί το υπόλειμμα τότε θα έχουμε υψηλό μεταφορικά δεδομένου ότι πρόκειται 8 τόνους τη μέρα. Τέλος κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει μια επίσκεψη ελεγκτών από την ΕΕ με ότι αυτό θα σημάνει.
Η πρόταση
- Προκειμένου να επιτευχθεί η αποδοτική λειτουργία των εγκαταστάσεων, καλό θα ήταν να ζητηθεί η τεχνική συνδρομή εμπειρογνωμόνων. Στην πρόσφατη ημερίδα της Νομαρχίας ακούσθηκε ότι η παραγωγή βιοαερίου σχετίζεται και με τον τρόπο χειρισμού της ίδιας της εγκατάστασης. Μηχανικοί με την εν λόγω εμπειρία, υπάρχουν.
- Να επιδιωχθεί συμφωνία με την ΔΕΥΑ Νάουσας ώστε να συμπληρωθεί από κει η λάσπη που λείπει.
- Αν πάλι κι αυτή δεν αρκεί ας ερευνηθεί η δυνατότητα να εμπλουτιστεί το μείγμα με ένα-δύο τόνους κοπριάς ζώων. Η περιοχή εκτρέφει 15.000 βοοειδή. Κάθε ενήλικο βοοειδές παράγει κοπριά που μπορεί να αποδώσει μετά από αντίστοιχη διαδικασία ζύμωσης ένα κυβικό μέτρο βιοαερίου.
Παρατηρήσεις
1. Η παραπάνω πρόταση σκοπεύει κατ’ αρχήν στην εμπέδωση του ορθολογισμού στην διαχείριση των πραγμάτων του Δήμου. Κανείς δεν έχει δικαίωμα στη σπατάλη δυναμικού. Άψυχου ή έμψυχου. Οι εγκαταστάσεις ζύμωσης είναι ένα χαρακτηριστικό δείγμα. Αυτές καθ’ εαυτές θα γίνουν ιδιαίτερα χρήσιμες σ’ έναν Δήμο εξήντα χιλιάδων (60.000) κατοίκων.
2. Όσον αφορά στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας απορριμμάτων και τον συνοδεύοντα ΧΥΤΥ που μεθοδεύει ο ΕΣΔΑ, είναι καιρός να ακουσθεί με την ευκαιρία της συγκεκριμένης συζήτησης μια σημαντική αλήθεια: Αποτελούν μια δύσκολη και ασταθή (άρα και πανάκριβη) μέθοδο επεξεργασίας οικιακών σκουπιδιών. Η απόδειξη του ισχυρισμού έρχεται από το ότι η ζύμωση (αναερόβια επεξεργασία) είναι δύσκολη να εφαρμοστεί ακόμη και σε ένα ομοιογενές και ελεγχόμενο υλικό όπως η λυματολάσπη.
3. Η έρευνα για το ανθρώπινο δυναμικό που θα έδινε την τεχνογνωσία για την διαχείριση των αργουσών διατάξεων (εκτός βέβαια από τις συνιστώσες της κατασκευάστριας κοινοπραξίας) έχει ήδη γίνει και τα αποτελέσματά της είναι στη διάθεση του Δήμου.
4. Αν γίνει δυνατό ακόμη και με κάποιες οριακές τροποποιήσεις η εγκατάσταση να επεξεργασθεί και ζωικά απόβλητα τότε μετατρέπεται σε ισχυρό αναπτυξιακό εργαλείο που εκτός των άλλων θα αποτελέσει και έργο πιλότο για κατασκευή και άλλων μονάδων επεξεργασίας κοπριάς με μείωση οσμών και παραγωγή βιοαερίου.
Έπονται υπογραφές
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου