Τρίτη 17 Μαΐου 2011

Η αρχή

‘Όλα ξεκίνησαν το Μάιο το 07 όταν αποφάσισα να μάθω αν τελικά λειτουργούν οι εγκαταστάσεις βιολογικών καθαρισμών των κονσερβοποιείων της περιοχής Ημαθίας. Ο ευκολότερος τρόπος να το μάθεις δεν είναι παρά να ζητήσεις να σου πουν που εναποτίθεται το υπόλειμμα της βιολογικής επεξεργασίας των λυμάτων γνωστό ως  λυματολάσπη. Υπάρχει υπόλειμμα = Λειτουργεί η εγκατάσταση καθαρισμού.
 Έτσι έγιναν δύο αιτήσεις η μία στο Τμήμα Περιβάλλοντος και η άλλη στο τμήμα Βιομηχανίας. Παρατίθενται τα κείμενα σε περίπτωση που κάποιος θέλει να κάνει αντίστοιχη αίτηση και βαριέται να σκεφθεί κάτι καινούργιο. Ο δρόμος άλλωστε είναι περπατημένος. 
Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση
Τμήμα Περιβάλλοντος
Κλιμάκιο Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος (ΚΕΠΠΕ)
Νομαρχίας Ημαθίας
Με την παρούσα μου ζητώ να μάθω ποιά είναι η τύχη της λυματολάσπης που παράγεται από τους βιολογικούς καθαρισμούς των κονσερβοποιείων των Νομού Ημαθίας και συγκεκριμένα της περιοχής του διευρυμένου Δήμου Βεροίας.
Θυμίζω, χωρίς να πιστεύω ότι είναι αναγκαίο, ότι η αίτησή μου στηρίζεται στο έννομο δικαίωμα που μου παρέχει το άρθρο 10 του συντάγματος της χώρας και ο 2690/1999 όπως τροποποιήθηκε με τον Ν3230/2004 και Ν3242/2004, επισημαίνοντας ότι θα εξαντλήσω κάθε νόμιμο μέσο προκειμένου να ικανοποιήσω το αίτημά μου.
Η απάντηση που πήρα από το τμήμα Περιβάλλοντος της Νομαρχίας ήταν πως «η λυματολάσπη που παράγεται από τους βιολογικούς καθαρισμούς των κονσερβοποιείων των Νομού Ημαθίας και συγκεκριμένα της περιοχής του διευρυμένου Δήμου Βεροίας… παραμένει είτε στους χώρους των εν λόγω κονσερβοποιείων είτε σε συνεννόηση με την Υπηρεσία διατίθεται στους αγρούς για λίπανση».

Φυσικά επανήλθα με νέα αίτηση την 25 Ιουν 2007 όπου ξαναρωτούτσα
 
1.      Πως μπορεί να παραμένει στις εγκαταστάσεις ενός κονσερβοποιείου λυματολάσπη όταν είναι γνωστό ότι η ποσότητα που παράγεται από ένα κονσερβοποιείο μεσαίου μεγέθους ισοδυναμεί με αυτήν που παράγεται από βιολογικό καθαρισμό πόλης 70.000 κατοίκων; Δεν δημιουργείται πρόβλημα οσμής, δεν υποβαθμίζεται το τελικό παραγόμενο προϊόν του κονσερβοποιείου όταν πρώτες ύλες και   ρύποι συναντώνται ( και αποθηκεύονται προσωρινά) στον ίδιο χώρο; Έχει αδειοδοτηθή μια τέτοια επιλογή;

2.      Υπάρχει στην υπηρεσία σας καταχωρημένος κατάλογος αγροτεμαχίων στους οποίους διετέθη φέτος ή έστω πέρυσι, λυματολάσπη; Αν ναι, αιτούμαι αντίγραφό της. Αν όχι θα ήθελα τις συντεταγμένες (αρ Αγροτεμαχίου, Ιδιοκτήτης κλπ) τριών αγροτεμαχίων στα οποία έγινε διάθεση αυτής της λυματολάσπης. 

Το ίδιο μοτίβο ρώτησα και το Τμήμα Βιομηχανίας

ΠΡΟΣ
Τμήμα Βιομηχανίας και Ανάπτυξης
Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ημαθίας
 .....Πως μπορεί να παραμένει στις εγκαταστάσεις ενός κονσερβοποιείου λυματολάσπη όταν είναι γνωστό ότι η ποσότητα που παράγεται από ένα κονσερβοποιείο μεσαίου μεγέθους ισοδυναμεί με αυτήν που παράγεται από βιολογικό καθαρισμό πόλης 70.000 κατοίκων; Δεν δημιουργείται πρόβλημα οσμής, δεν υποβαθμίζεται το τελικό παραγόμενο προϊόν του κονσερβοποιείου όταν πρώτες ύλες και   ρύποι συναντώνται ( και αποθηκεύονται προσωρινά) στον ίδιο χώρο; Έχει αδειοδοτηθή από την Υπηρεσία σας μια τέτοια επιλογή;
Τότε πλέον σταμάτησαν να με απαντούν. Θεωρώντας όμως ότι έχω Συνταγματικό μου δικαίωμα να ενημερώνομαι για τον τρόπο που διοικούμαι, ζήτησα δικαστική συνδρομή. Έκανα μιά αίτηση ζητώντας από την Εισαγγελία να μου παράσχει την συνδρομή της προκειμένου να μου απαντήσουν οι καθ΄ύλην υπόχρεοι. Έκανα το λάθος να πάω χωρίς δικηγόρο και η Εισαγγελεύς με πέταξε έξω από το γραφείο της. Βρίσκοντας την πράξη της άδικη και αυτήν να παραβαίνει το καθήκον της, ζήτησα από δικηγόρο να γράψει μια επιστολή προς τον Αντεισαγγελέα Εφετών ο οποίος απ’ ότι έμαθα ήταν και ο προϊστάμενός της.  Αυτός με τη σειρά του με προειδοποίησε ότι θα ήταν σώφρον να ξανακαταθέταμε μαζί την αίτηση εισαγγελικής συνδρομής. Πήγαμε στην εισαγγελία και τότε- ω του θαύματος- μια άλλη λειτουργός μου ζήτησε να αφήσουμε εκεί την αίτηση δίνοντάς της χρόνο αυτή πλέον  να πράξει ότι πρέπει, όχι τόσο ως προς την παροχή ενημέρωσης όσο ως προς το ίδιο το περιβάλλον. Έχοντας καεί στο χυλό πρότεινα να κατατεθεί από εμάς ένα πιο επαγγελματικό κείμενο, επιστημονικό το χαρακτήρισε ο Δικηγόρος, που να περιγράφει όχι μόνον την άρνηση των Υπηρεσιών αλλά και την όλη κατάσταση του αποδέκτη. Αυτό έγινε και τότε αρχίζει στην πραγματικότητα η ιστορία μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: