Τρίτη 31 Μαΐου 2011

Οικοδομικά απορρίμματα


Όταν δέχεσαι ένα e-mail  με ένα κείμενο και μερικές φωτογραφίες σαν κι αυτό που πήρα πριν δυο τρείς μέρες μπορείς να κάνεις δύο ακραία πράγματα. Ή να το ξεχάσεις ή να χαλάσεις τον κόσμο. Στην περίπτωση του e-mail του Αντώνη Μ. έκανα απλά μιά αίτηση.

Πρόκειται για την απόθεση οικοδομικών απορριμμάτων (τα μπάζα δηλαδή) στην περιοχή του Αλιάκμονα. Το κείμενο ήταν το εξής

Προχτες το απογευμα πηγα με τον Αντωνη Μ. για φωτογραφιση στις αμμοληψιες στην οχθη απο την πλευρα της Αμμου, στην λακα μεσα οπου γινονται οι  εργασιες διαλογης του χαλικιου.
Εκει μεσα εχει αρκετα μπαζα που ποτε δεν ειχαμε αντιληφθει πως βρισκοταν εκει. Ωσπου εχθες ειδαμε ενα φορτηγο να μεταφερει εναν μεγαλο σιδερενιο καδο απο αυτους που χρησιμοποιουνται για τα μπαζα των οικοδομικων υλικων. Το φωτογραφισαμε και ο οδηγος μας ρωτησε ποιοι ειμαστε και τι κανουμε εκει. Του επαμε οτι φωτογραφιζουμε πουλια. Ο Ιδιος μας ειπε οτι ειμαστε σε ιδιωτικο χωρο και οτι αυτος ειναι ο ιδιοκτητης των αμμοληψιων και οτι τα μπαζα τα φερνει για να αποκατασταση την περιοχη μιας και τα μπαζα ειναι ανακυκλωσιμο υλικο.
Ετσι δηλαδη ο τυπος ( αμμοληπτης) βγαζει κι ενα εξτρα εισοδημα , αφου οι οικοδομοι κλπ προφανως και θα τον πληρωνουν για να απαλλαγουν απο το φορτιο αυτο κι αυτος φαινεται οτι κανει και αποκατασταση της περιοχης των αμμοληψιων. Με ενα σπαρο δυο τριγονια δηλαδη.
Δεν ξερω τι συμφωνια εκανε με το  Δημο Βεροιαςκαι αν  εχει προυπολογιστει στην τιμη ενοικιου του χωρου και το κοστος αποκαταστασης. Αλλα αυτο εδω δεν λεγεται αποκατασταση λεγεται δουλεμα εν ψυχρο.
Η περιοχη όπως εχει διαμορφωθει ( απο τις αμμοληψιες) σε εναν υπεροχο υγροτοπο ,  το χειμωνα φιλοξενει κυκνους , παπιες, και αλλα υδροβια πουλια , την ανοιξη το χρησιμοποιουν πληθος υδροβιων  και αλλων πουλιων , ενω καποια απο αυτα γεννουν εκει ,ποταμοσφυρικτες, μελισσοφαγοι, τρυγόνια .
Η περιοχη εχει αποκτησει αυτα τα θετικα για τα πουλια χαρακτηριστικα απο τις αμμοληψιες . Αλλα η λεγομενη αποκατασταση , θα φερει την περιοχη σε χειροτερη κατασταση απο οτι οταν δεν γινοταν αμμοληψιες. 
Δεν νομιζω οτι ο νομοθετης οταν λεει για αποκατασταση περιοχης αμμοληψιων να την εννοει κατα αυτο τον τροπο
Συμπτωματικά γνωρίζω αυτόν που θάβει μπάζα. Δεν είναι λαθροβίωτος. Κάθε άλλο. Ακόμη και να τον κρεμάσεις ανάποδα θα ισχυρίζεται ότι πράττει το σωστό. Γι΄αυτό και άρχισε η έρευνα.
Πριν απ' όλα με μιά αίτηση στον καθ'υλην αρμόδιο αντιδήμαρχο όπου ζητιώντουσαν τα εξής
Με την παρούσα ζητώ να μάθω αν  ο Δήμος Βεροίας έχει εκπονήσει κάποιο σχέδιο όσον αφορά στην διαχείριση οικοδομικών απορριμμάτων. (προϊόντα καθαιρέσεων, υποπροϊόντα κατασκευών),
Αν όχι θα με ενδιέφερε να γνωρίζω αν ο Δήμος έχει τουλάχιστον καταρτίσει κατάλογο θέσεων επιτρεπόμενης απόθεσης αυτού του είδους των απορριμμάτων και ποιος είναι αυτός
Ακόμη και αν δεν έχει οριοθετήσει περιοχές απόθεσης θα ήθελα να μου στείλει κατάλογο περιοχών αυθαίρετης απόρριψης των παραπάνω.
Από την άλλη φρόντισα να βρώ νόμουθς και διατάξεις. Υπήρχαν. Η Κοινή Υπουγική Απόφαση (ΚΥΑ) Αριθμ. 36259/1757/Ε103 ( Μέτρα,  όροι  και πρόγραμμα  για  την  εναλλακτική  διαχείριση  των αποβλήτων από εκσκαφές,  κατασκευέςκαι κατεδαφίσεις (ΑΕΚΚ).)

Θα βρεθεί λύση. Η αντιδημαρχία θα απαντήσει. Ο Νόμος θα μελετηθεί. 
Πιστεύω ότι θα έχω και την βοήθεια των ανθρώπων που διάβασαν την ανάρτηση.
Ζητώ λοιπόν την βοήθειά σου.

2 σχόλια:

Unknown είπε...

Σου απαντησαν τιποτα ?

Πολίτης είπε...

Τίποτε XarisK. Μπήκαν ήδη στην τέταρτη βδομάδα και τους έπιασε φαγούρα πάνω στην γκλιτσα του εισαγγελέα.