Σάββατο 21 Μαΐου 2011

Ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν (ενημέρωση)

Του Νίκου Β. Χατζηευστρατίου[i]
Φόρτωμα κινητού συμπιεστή
Την 19 05 11 παρακολούθησα την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Βέροιας με θέμα την μεταφορά και ταφή των σκουπιδιών του Δήμου σε χώρο Υγειονομικής Ταφής της Κοζάνης.

Οι ασαφείς εισηγήσεις


Τα σκουπίδια, μας είπαν, ότι θα μεταφερθούν στην Κοζάνη μέσω χρήσης press container (κινητών συμπιεστών ελληνιστί βλέπε και φωτογραφία) τα οποία θα μεταφορτώνονται σε  ειδικό χώρο μεταφόρτωσης. Δηλαδή οι «σκουπιδιάρες» θα πηγαίνουν σε κάποιο οικόπεδο εκεί θα αδειάζουν σε μια χοάνη  και θα φορτώνονται στα κουτιά αυτά, τα οποία έχουν ενσωματωμένη πρέσα.
Σταθμός Μεταφόρτωσης Γρεβενών
 Περίμενα μια τυπική πληροφόρηση: Δηλαδή πόσα σκουπίδια παράγονται στον νέο Δήμο Βεροίας, πόσο ανά κιλό θα κοστίσει η μεταφορά και πόσο ανά κιλό θα πρέπει να πληρωθεί ο Δήμος Κοζάνης που έχει τον ΧΥΤΑ υποδοχής. Τέλος επειδή η χώρα είναι Δημοκρατία και επειδή το κόστος κατανέμεται σε πολίτες ή καλύτερα νοικοκυριά θα ήθελα πολύ να ακούσω, όπως πιστεύω και κάθε Βεροιώτης, πόσο θα κοστίσει αυτή η διαδικασία σε κάθε οικογένεια σε ετήσια βάση. Στους καιρούς μας όλοι θέλουμε καθαρές εξηγήσεις σε σχέση με τα έξοδά μας.


Μάταια. Το μόνο νούμερο που δόθηκε και αυτό μετά από ερώτημα της αντιπολίτευσης είναι πόσα σκουπίδια παράγονται. Η απάντηση ήταν «2,000 τόνους μηνιαία περίπου».  Νούμερο που υποψιάζομαι ότι προήλθε από την γενικότερη αίσθηση ότι ο μέσος Έλληνας παράγει 1,1 κιλά σκουπίδια τη μέρα. (1,1 Χ 60.000 κάτοικοι Χ 30 ημέρες το μήνα= 1980.000 κιλά≈2000 τόνους) και όχι από μετρήσεις που έκαναν οι καποδιστριακοί Δήμοι. Από εκεί και πέρα δεν δόθηκε τίποτε άλλο εκτός από γενικά και χύμα νούμερα. Αν οι εισηγητές ήσαν στελέχη κάποιας ιδιωτικής εταιρείας μετά από αντίστοιχη σύσκεψη θα έβλεπαν το κασελάκι με τα προσωπικά τους αντικείμενα στην είσοδο των γραφείων της, τη θέση parking κατειλημμένη και το σεκιουριτά να τους πληροφορεί ότι δεν ανήκουν πλέον στην δύναμη της εταιρείας. Εκεί η σαφήνεια είναι αρετή που οφείλεις να αποδεικνύεις καθημερινά.
Εδώ τα πράγματα είναι διαφορετικά. Γιατί όμως; Μόνο εικασίες μπορούν να γίνουν. Κάθε ενδεχόμενο είναι ανοικτό στην ζώνη του λυκόφωτος, όπου φρόντισαν να μας βάλουν.

Εκδοχές στη ζώνη του λυκόφωτος

  1.  Φοβήθηκαν άραγε να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα γιατί οι πολίτες θα έκαναν αναμφίβολα συγκρίσεις μεταξύ του κόστους μεταφοράς και απόθεσης στην Κοζάνη και του κόστους της επεξεργασίας που θα μας επιβάλει ο Μπόμπολας με το εργοστάσιό του; Ναι, αναμφίβολα. Το κόστος μεταφοράς και απόθεσης στην Κοζάνη είναι 40 με 45€ ανά τόνο σκουπιδιών ενώ ο Μπόμπολας χρεώνει 130 χωρίς την μεταφορά. Αν θεωρούν τα παραπάνω λανθασμένα ας το ξεκαθαρίσουν.
  2.   Προσπαθούν να θολώσουν τα νερά αποφεύγοντας όχι μόνον να δώσουν στοιχεία κόστους αλλά  και να αποφύγουν αυξήσεις στα Δημοτικά τέλη για να αποκτήσουν άλλοθι στο δάνειο που ετοιμάζονται να συνάψουν; Ποιος τους ξέρει;
  3.     Απεχθάνονται και περιφρονούν τους συμπολίτες τους σε σημείο που δεν καταδέχονται καν να δώσουν κάποια νούμερα; Πιθανόν.
Εν πάση περιπτώσει η ερώτηση που τίθεται δημόσια είναι:
 Πόσο επιβαρύνει κάθε νοικοκυριό η μεταφορά και απόθεση σκουπιδιών στον ΧΥΤΑ της Κοζάνης;
Κι αν αυτοί που ασκούν διοίκηση και θεωρούν εαυτούς χρήστες της εξουσίας σκέφτονται και πράττουν έτσι, τότε η αντιπολίτευση πως αισθάνεται και δεν καταθέτει αυτήν την απλή διευκρινιστική ερώτηση; Το ίδιο δίχως άλλο.
Οι τελευταίοι ας θυμηθούν ότι η φύση απεχθάνεται το κενό.  



Ενημέρωση
  Την επόμενη της δημοσίευσης συναντήθηκα με τον αντιδήμαρχο τεχνικών ο οποίος αφού παραπονέθηκε για μεροληψία από μέρους μου  με κάλεσε στο γραφείο του για ενημέρωση.
Αμοιβή χώρου υποδοχής από 25 έως 26 €/τόνο
Κόστος ανασυσκευασίας και μεταφοράς 15 έως 16 €/τόνο.
Συνολικά 40 έως 42 €/τόνο. (Χωρίς αναφορά αν το κόστος περιέχει ΦΠΑ).
Συνεπάγονται Επιβάρυνση ανά οικογένεια 67 €/έτος
Έναντι
Κόστους επικείμενου προστίμου 400 €/έτος
Λύσης «Μπόμπολα»  90 €/τόνο χωρίς ΦΠΑ και μεταφορικά. Δηλαδή 144 έως 155 €/οικογένεια ετήσια

Είναι να αναρωτιέται κανείς τι  περιείχε το κεφάλι αυτών που επί δέκα χρόνια αναμασούν την λύση της αναερόβιας επεξεργασίας (του Μπόμπολα δηλαδή)…

[i] Ο Ν. Χατζηευστρατίου είναι πολιτικός Μηχανικός ζει και εργάζεται στην Βέροια. Απαντά στο 6947182707 το hadjides@gmail.com. Διαχειρίζεται τα ιστολόγια taskoupidia.blogspot.com και vlepontaske.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: