Κυριακή 12 Ιουνίου 2011

Κατεβάζοντας τον πήχυ Κείμενο 4. (κανάλι '66)

Στο τέταρτο κείμεο που συνόδευε την επιστολή μου στο Νομαρχιακό συμβούλιο έκανα και μιά πρόταση που δεν περιείχε ούτε καινοτομία ούτε πρωτοτυπία. Ήταν μιά υποτονική, σχεδόν γραφειοκρατική, αντιμετώπιση. Παρατίθεται χάριν πληρότητος

Μια πρόταση για αδύναμους χρήστες.

Είναι κατανοητό ότι όσα γράφτηκαν και προτάθηκαν στα τρία  προηγούμενα κεφάλαια είναι δύσκολα. Απαιτούν τοπικούς ηγέτες που ασχολήθηκαν με τα κοινά προκειμένου να υπηρετήσουν ένα όραμα.  Το είδος αυτό είναι σπάνιο. Όχι γιατί τέτοιοι άνθρωποι δεν υπάρχουν αλλά διότι η κοινωνία μας δεν θέλει τέτοιους τύπους για Νομάρχες, Δημάρχους ή Βουλευτές. Θέλει καλά παιδιά, αποτελεσματικά σε μικροεξυπηρετήσεις  κι αυτό είναι όλο.  Με αφετηρία αυτήν την πραγματικότητα κατατίθεται μια πρόταση χαμηλών προσδοκιών η οποία θα θίξει επιφανειακά  το πρόβλημα χωρίς να κουράσει ή να εκθέσει κανέναν.

Οι χειριστές των Βιολογικών καθαρισμών

Οι βιομηχανικές μονάδες της περιοχής έχουν από έναν κατά Νόμο υπεύθυνο λειτουργίας του Βιολογικού τους καθαρισμού. Αυτός είναι χημικός Μηχανικός ή εργοδηγός ή και εμπειροτέχνης.  Είναι ένα άτομο που μερικές φορές βρίσκεται ανάμεσα στις ευθύνες της θέσεώς του και την πίεση του αφεντικού του. Ακόμη βρίσκεται ανάμεσα στις θεωρητικές αποδόσεις του συστήματος που του ανέθεσαν να θέσει σε λειτουργία και την πραγματικότητα. Αυτό τον κάνει έμπειρο απ’ όλες τις πλευρές. Την εμπειρία του αυτή συχνά την μοιράζεται με συναδέλφους του, άλλες φορές όμως όχι.

Η ετήσια συγκέντρωση

Η πρόταση συνίσταται στην διοργάνωση μιας ημερίδας με θέμα την λειτουργία της απορρύπανσης των υδάτινων αποδεκτών της περιοχής, στην οποία εισηγητές θα ήσαν  οι παραπάνω υπεύθυνοι  και ακροατές όλοι όσοι νοιάζονται για το κανάλι. Στην διοργάνωση θα εκτεθούν προβλήματα και θα τεθούν ερωτήσεις. Όσες μονάδες στείλουν εισηγητή θα αναλάβουν τον ρίσκο να δώσουν απαντήσεις κι όσες πάλι δεν στείλουν το ρίσκο του να  στιγματισθούν με την κατηγορία πως φοβούνται ακόμη και  μια απλή συνάντηση τεχνικών. Η εκδήλωση θα δώσει ίσως σε κάποιους την ευκαιρία να εκτονώσουν μερικά συναισθήματα , να πιούν έναν καφέ και να φύγουν. Κατά τα άλλα θα έχει ότι και κάθε άλλη ημερίδα τεχνικών θεμάτων δηλαδή θα τυπωθούν πρακτικά θα γίνει ανταλλαγή απόψεων και πιθανόν να αναδυθούν λύσεις και ιδέες.

Τα παράπλευρα οφέλη

Φυσικά θα ήταν και ένας καλός τρόπος να μπουν στο παιχνίδι και όλοι όσοι «σηκώνουν αετό»  ως μη όφειλαν.  Τα Επιμελητήρια για παράδειγμα, Τέλος το μήνυμα θα ήταν σαφές και προς «εχθρούς» και προς «φίλους». Βιομηχανίες και κρατικούς υπεύθυνους: 
Συχνά κάτι παραπάνω  από το τίποτε αποτελεί  μια καλή αρχή.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ερμόλαος
Να περιορίσεις λίγο τα έξοδά σου και να προσλάβεις επιμελητή ή έστω ν΄ αγοράσεις ένα ... Μπαμπινιώτη, βρε αδελφέ μου. Πιστεύω ότι το Βιβλιοπωλείο "Η ΣΥΝ(+)είδηση", θα σου κάνει κάποια εκπτωσούλα. Είναι ανεπίτρεπτο να γράφεις τον πήχυ, ανάποδα και μάλιστα στον πηχυαίο τίτλο σου... Τουλάχιστον να τον έγραφες πήχη, (δημοτική)
Ερμόλαος

Πολίτης είπε...

Ήμαρτον Ερμόλαε...