Παρασκευή 17 Ιουνίου 2011

Οι αντιδράσεις

Δεν χρειάζεται να αναφέρω ότι η σιγή των αποδεκτών των επιστολών των προηγούμενων αναρτήσεων ήταν εκκωφαντική. Με δύο εξαιρέσεις. Η πρώτη ήταν του  Άγγελου Τόλκα τότε Νομαρχιακού Συμβούλου.

Μερικές μέρες μετά την επιστολή μου προς τους Νομαρχιακούς συμβούλους της Ημαθίας βρήκα στο γραμματοκιβώτιό μου μια επιστολή του κ. Τόλκα την οποία θεωρώ ότι οφείλω να μεταφέρω . (Έτσι είναι: Σε εκτιμούν και ανταποδίδεις).
Η επιστολή μετά τα καθιερωμένα εισαγωγικά είχε μια εισήγηση του, τότε, Νομαρχιακού Συμβούλου προς το αντίστοιχο όργανο την 20/8/2008.

Οι προτάσεις

1)Κοινή συνεδρίαση με το Νομαρχιακό Συμβούλιο Πέλλας και την παρουσία του ΓΓ Κεντρικής Μακεδονίας.

2)Απαιτείται συνεχόμενος και εντατικός έλεγχος, μελέτη και παρακολούθηση των εκροών που καταλήγουν στην Τάφρο καθόλη τη διάρκεια του έτους.

3)Διαρκής έλεγχος της λειτουργίας των υπαρχόντων μονάδων επεξεργασίας λυμάτων.

4) Υποστήριξη των περιβαλλοντικών επενδύσεων του ιδιωτικού τομέα.

5)Για όσες βιομηχανίες μολύνουν την Τάφρο 66, όχι απλά χρηματικό πρόστιμο και αυτό αφού κλείσουν τον κύκλο εργασιών τους. Οφείλουμε να είμαστε αυστηροί. Αφαίρεση της άδειας λειτουργίας τους άμεσα.
6)Πρέπει επιτέλους να ξεπεραστούν τα πολυάριθμα προβλήματα τεχνικής φύσεως και έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού που παρεμποδίζουν ή επιβραδύνουν τη λειτουργία των βιολογικών καθαρισμών. Το ίδιο και για το Τμήμα Περιβάλλοντος της Νομαρχίας.

7) Ανάπτυξη προγραμμάτων και έντυπου υλικού περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και αγωγής που θα διανεμηθεί σε όλα τα γυμνάσια και λύκεια της Ημαθίας και θα αφορά την Τάφρο 66 αλλά και τα υπόλοιπα ποτάμιο που διέρχονται την Ημαθία. Τα παραπάνω μπορούν να γίνουν σε συνεργασία με τις περιβαλλοντικές ομάδες των σχολείων αλλά και του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης

8) Συνεχής ενημέρωση του κοινού, μέσω του τύπου και του διαδικτύου και ειδικότερα δημοσιοποίηση των ρυπογόνων βιομηχανιών.

9)Να προβάλλουμε τη θέση μας και την εναντίωσή μας εκτός από τα κυβερνητικά κλιμάκια και στα Ευρωπαϊκά Όργανα και στον αρμόδιο Επίτροπο Περιβάλλοντος που αυτή την περίοδο όπως όλοι γνωρίζουμε είναι Έλληνας/ ο κ, Σταύρος Δήμας.

10)Για όλα τα παραπάνω και για να διαλύσουμε κάθε καχυποψία προτείνω τη Δημιουργία Περιβαλλοντικού Μητρώου και Πληροφοριακού Συστήματος Παρακολούθησης (013) της περιβαλλοντικής επίδοσης των εγκατεστημένων στην περιοχή επιχειρήσεων (κάτι το οποίο ήδη εφαρμόζεται σε άλλους νομούς της χώρας). Το πρόγραμμα προβλέπει την παρακολούθηση των βιομηχανιών σχετικά με την παραγωγή αλλά και τη διάθεση των παραγόμενων ρύπων. Κατά βάση κάθε μέρα - όλες τις ώρες συστηματοποιείται   η   περιβαλλοντική   πληροφορία   και δημιουργείται βάση δεδομένων, έτσι ώστε να καταγράφονται και να παρακολουθούνται τα περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά των επιχειρήσεων (όροι αδειοδότησης, παραγωγή και επεξεργασία αποβλήτων, δείκτες επίδοσης κ.λπ) και να είναι προσιτά σε όλους και καταρχήν στις υπηρεσίες.

11)Δημιουργία Φορέα Διαχείρισης και Προστασίας της Τάφρου 66 ή ακόμη καλύτερα όλων των ποταμών του Νομού όπου συμμετοχή θα έχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς.

Απλά πράγματα: Ένας νέος άνθρωπος έβαλε το μυαλό του να δουλέψει αξιοποίησε την θέση του και πρόβαλε ότι θεωρούσε σωστό. Δυστυχώς ήταν ο μόνος. Ίσως γι αυτό ένα χρόνο μετά εκλέχθηκε  βουλευτής

Δεν υπάρχουν σχόλια: